İşitme - Nasıl duyarız? - İşitme Nasıl Gerçekleşir

İşitme -Thenejdets.com
İşitme birinci duyular içerisinde yer alan önemli bir duyudur. Uyaranları algılamada görme duyusuyla birlikte tamamlayıcı bir etkiye sahiptir. İşitmenin belki de en önemli katkısı konuşma dilimizi oluşturmasıdır. Yani duymayan biri konuşamayacağı anlamına geliyor.
Fizyolojik açıdan işitmenin nasıl gerçekleştiğine geçmeden önce seslerin havada dolaşan görünmez titreşimlerden oluştuğunu bilmeniz gerekir. Bir kişi konuştuğunda, ağacın yaprakları hışırdadığında, telefon çaldığında veya başka bir şey ''ses'' oluşturduğunda titreşimler hava içerisinde tüm yönlere gönderilir. Biz bunları ses dalgaları olarak biliriz. Ses perdesi, ses yüksekliği ve ses tınısı sesin psikolojik boyutlardır. Ses perdesi; sesin ince veya kalın olması durumudur.Ses yüksekliği; sesin yüksekliği veya alçaklığıdır. Genişliği büyük olan ses dalgaları yüksek, genişliği küçük olan ses dalgaları kısık ses olarak izah edilir. Ses tınısı; karmaşık bir ses dalgasının parçalarını yansıtır. Örnek verecek olursak ses tınısı, bir gitarın ile bir kemanın sesinden ayıran unsurdur diyebiliriz.

Post a Comment

Yorum Kuralları :

*Lütfen yanlızca yazı ile ilgili yorumlar yazınız.

*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın.

*Bir Google Hesabınız yoksa "Yorumlama Biçimi" seçeneklerinden "Anonim" tıklayıp yorum yapabilirsiniz.

*Facebook üzerinden yorum yapmak istiyorsanız eğer, sağ kısımda "Blogger, Facebook, Disqus" olan kısımdan Facebook ya da Disqus kısmını seçiniz ve ardından yorum yapabilirsiniz

Daha yeni Daha eski