Bibliyografya Nedir - Bibliyografi

Bibliyografya - Thenejdets.com
Bibliyografya bir konu hakkında yazılan bütün eserlerin sistematik olarak yazılan kitaplardır. Daha da açacak olursa bir konu üzerinde yazılan kitap, dergi , makale, araştırma isimlerinin kaynakça şeklinde bir kitapta toplanmasıdır. Bibliyografya yazılırken kitabın adı varsa çeviri ismi, yazarı yayınlandığı yıl ve sayfa sayısı hakkında bilgi verir. Bu kitap listeleri yapılırken kitabın yada kaynağın nerede bulunduğuna ilişkin bilgi verilmez bu yönüyle kataloglardan ayrılır. Bizde bibliyografya alanındaki en büyük üstat Osmanlı döneminde yaşayan Katip Çelebidir. En önemli eseri Keşf-üz Zünun adlı eseridir. Türk tarihinin ilk bibliyografyasıdır. 300'e yakın bilmin özeliklerini anlatmaktadır. 10.000 yazar ve 15.000 kitap hakkında alfabetik sırayla bilgiler mevcuttur. Katip çelebiden sonra  Bağdatlı İsmail Paşanın bu esere eklediği iki ciltlik zeyl ve iki ciltlik Esma-ül-Müellif de önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Bibliyografiler; mahiyetleri bakımından, yazıldıkları dönem (zaman) bakımından, yazılış ve düzenlenişi bakımından, yerli ve ulusal olmaları bakımından gruplandırılarak birbirlerinden ayrılırlar.

Post a Comment

Yorum Kuralları :

*Lütfen yanlızca yazı ile ilgili yorumlar yazınız.

*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın.

*Bir Google Hesabınız yoksa "Yorumlama Biçimi" seçeneklerinden "Anonim" tıklayıp yorum yapabilirsiniz.

*Facebook üzerinden yorum yapmak istiyorsanız eğer, sağ kısımda "Blogger, Facebook, Disqus" olan kısımdan Facebook ya da Disqus kısmını seçiniz ve ardından yorum yapabilirsiniz

Daha yeni Daha eski