Ergenlerle İletişim (Okulda Kişiler Arası İlişkiler ve İletişim)

Ergenlerle iletişim - Thenejdets.com
—‘’Boğa kızgın olduğu zaman ona asla tekme atmayın. Bir ergene giyimi kuşamı hakkına fikirlerinizi söylemeyin.Eğer yaparsanız, kızgın bir boğaya tekme atan birinin göreceği tepkiyi görebilirsiniz.’’
—Erikson (1968) ergenlikte kişiler arası ilişkilerin, kimlik gelişiminin önemli bir parçası olduğunu, ergenin, farklı ilişkileri deneyerek, gelecekteki yetişkinlik rollerinde başarılı olmasında çok önemli olduğunu vurgulamıştır.
—Ergenlik döneminin özelliklerini bilmeden ergenle iyi bir iletişim sağlanamaz. Anne-Baba ergenle iletişim kurarken sabırlı olmalı, görünen davranış altında mantıklı bir açıklama beklememelidir. Yüz yüze iletişim fırsatları yaratmalı ve ergeni dinlemelidir. Ebeveyn ergenle şakalaşabilir, espri yapabilir ama asla alay etmemelidir.
Kuşak çatışması, ergenlerle yetişkinler arasındaki iletişim kopukluklarından oluşur.
Ergenle İletişimde şunlara dikkat edilmelidir;
  • —Ergenle iletişim kurarken öğüt verilmemeli, örnek olunmalıdır.
  • —Ergenler kısa yoldan erişkin olmaya çalışırlar. Bu nedenle ergenlerin davranışlarında çoğu zaman mantık aranmamalı yoksa hayal kırıklığı neden olur.
  • Ergenin giyimi kuşamı süslemesine ve tarzına abartıya kaçmadan olabildiğince anlayış ve saygı gösterilmelidir.
  • —Ergenlerle empati kurulmalı ve yaşadıkları küçümsenmemelidir.
  • Ergenlerle kurulacak iletişimde güven son derece önemlidir. Ona ait bilgiler izni olmadan başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
Sınıf Ortamı ve Öğretmenle İlişkiler
—Çağdaş okullarda öğretmenlerin anlattığı, öğrencilerin dinlediği tek yönlü iletişim etkinliğini yitirmiştir. Günümüzde konuşma ve dinlemenin birlikte olduğu, öğrencilerin duygu, düşünce ve fikirlerini özgürce dile getirdiği çok yönlü iletişimin hakim olduğu okullar vardır.
—Eğitim ortamında iletişimin başarıya ulaşması, öğretmen- öğrenci etkileşiminin yönüne bağlı olarak değişmektedir. Sınıf içi etkileşimin yönü ve süreci Lingren’e göre aşağıdaki şekildeki gibi gerçekleşmektedir.
Tek yönlü iletişim-Thenejdets
Çift yönlü ietişim - Thenejdet
Öğretmen etkili iletişim becerilerini kullanmaya çalışırken öğrencilere şu olanakları sağlamalıdır:
  • —Sıcakkanlı ve arkadaşça bir tavır sergilemeli ve öğrencilerle olan ilişkilerden zevk duymalıdır.
  • Öğrencilerin istek ve ihtiyaçlarını sınıf ortamında açıklamalarına yardımcı olmalıdır. 
  • Öğrencileri anlamalı, kabul etmeli ve öğrencilerin daha çok olumlu duygular yaşamalarına olanak sağlamalıdır. 
  • Öğrencinin duygularını anlamalı ve öğrencilerle ilgilenme konusunda uygun ortamlar oluşturmalıdır.öğrencilere daha olumlu cevaplar vermeye çalışmalıdır
—Öğretmenleri zorlayan en önemli etken öğrencilerin kabul edilemez davranışlarından kaynaklanan disiplin sorunudur.Öğretmenlerin disiplini sağlamak için sıkça başvurdukları yöntemler;yargılama, suçlama, alay etme, utandırma ve disiplin cezası veya not ile tehdit etme şeklindedir. Oysa baskıcı ve otoriteye dayana yöntemler reddetmeyi, baş kaldırmayı ve savunucu tutumu körükler.
—Öğretmen öğrencilerini oldukları gibi kabul etmesi, onlarla uygun şekilde iletişim kurması öğrencilerin öğrenmelerine ve yüksek başarı yakalamalarına katkıda bulunmaktadır.
•Sağlıklı bir öğretmen-veli iletişiminin sağlamasında,velilere de düşen bir takım görevler bulunmaktadır;
•Veliler, öğretmenleri ile diyalog halinde olmalıdır. Çocuğunun özel durumları varsa bunlar hakkında mutlaka öğretmeni bilgilendirmelidir.
•Veliler öğretmenler ile görüşürken,diyalog hatalarından kaçınmalıdır. Dersleri bölerek sınıfa girmek, en basit konularda bile sürekli telefonla aramak gibi
•Çocuğun yanında, çocuğu okula karşı negatif etkileyecek okulla,öğretmeniyle ve okumakla ilgili olumsuz eleştiriler yapılmamalıdır.
—Veliler, okulu ve okumayı önemsemeli ve çocuğun derslerine destek olmalıdır.
•Hem veli, hem de öğretmen eleştiriye açık olmalıdır. Her ikisinin de ortak noktasının çocukların menfaati olduğu unutulmamalıdır.

Post a Comment

Yorum Kuralları :

*Lütfen yanlızca yazı ile ilgili yorumlar yazınız.

*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın.

*Bir Google Hesabınız yoksa "Yorumlama Biçimi" seçeneklerinden "Anonim" tıklayıp yorum yapabilirsiniz.

*Facebook üzerinden yorum yapmak istiyorsanız eğer, sağ kısımda "Blogger, Facebook, Disqus" olan kısımdan Facebook ya da Disqus kısmını seçiniz ve ardından yorum yapabilirsiniz

Daha yeni Daha eski